peki 4-2-3-1 neden popüler?
- orta sahada sayıca fazla oyuncu bulundurma avantajı. orta sahayı kontrol eden oyunu kontrol eder. (sistemleri 4-2-3-1 olmasa bile bkz. Barcelona ve İspanya)
- oyunun merkezinde daha fazla yer alarak yaratıcı oyuncularla pozisyon zenginliğine olanak sağlama. 2 defansif orta sahanın önünde yer alan 3 hücum ağırlıklı orta saha oyuncusunun yaratıcılıklarıyla zenginleştirdiği hücum organizasyonları.
- 2 tane defansif orta saha ile defans-orta saha dengesinin diğer rotasyonlara göre daha kolay sağlanabilmesi.
Yandaki grafik Almanya-Arjantin maçından. beyazlar arjantin turkuvaz renk ise Almanya'yı simgeliyor. Defansif orta saha oyuncusunun Javier Mascherano'nun, Almanya'nın ofansif orta saha oyuncusu Mesut Özil'i takip etme süreci (1 numara) ve onun açtığa boşluğa Khedira ve Schweinsteiger'in girmesiyle orta sahayı kontrol etmeleri ve hücum bölgesinde çoğalmaları (2 numara). Almanya aslında bu taktiği İngiltere maçında da uygulamıştı. Mesut'u oyun içindeserbest bırakarak, kanatlara doğru gitmesini gitmesi sağlamak ve onu takip eden defansif oyuncunun ortada açtığı öldürücü boşluğun doldurulması ya da ters kanatlarda unutulan Müller ve/veya Podolski'nin öldürücü vuruşları...
Şili'nin oyun anlayışı ise tamamen bambaşka bir dünya sunuyordu sanki. 3-3-1-3. Marcelo Bielsa burada merkezde yer alan forvetler Valdivia ve Suazo'ya güvenerek beklerden başlayarak kanatlardan gelen atak varyasyonlarına göre sistemini kurmuştu. Sahanın her yerinde yaptıkları bitmek bilmeyen pres ve enerjileri pas trafiği konusunsa şu anda dünyanın en iyisi olan İspanya'yı bile bozmuştu. Haksız bir kırmızı kart görmeleri sonucu oyun dengeleri bozulmuştu; ama rakibe her yerde yaptıkları baskı İspanya orta sahasının maç boyunca istediği gibi oynamasına izin vermemişti.
0 yorum:
Yorum Gönder